15Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag: Plekken van Plezier

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen – UtrechtKasteel Amerongen op Open Monumentendag

Kasteel Amerongen doet mee met de jaarlijkse Open Monumentendag \’Plekken van Plezier\’ op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019. Het weekend zal het kasteel en de tuin geopend zijn tegen een gereduceerd tarief en zijn er extra activiteiten.

In het kort voor zondag 15 september

Bezoek kasteel, tuin, concert en Groene Open Monumentendag
Geopend van: 12.00 – 17.00
Toegang: Museumjaarkaart gratis, Volwassenen € 5,-, kinderen gratis. De kasteeltuin is gratis toegankelijk.

Bezoek het Kasteel: Deftige Dieren

Van 7 juni tot 1 december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! Want in de nieuwe thematentoonstelling ‘Deftige Dieren’ staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op het kasteel woonden centraal. Met dit themabezoek laat Kasteel Amerongen zien hoe de vroegere kasteelbewoners zich verhielden tot de dierenwereld. Welke dieren leefden in en rond het Huys en hoe gingen de adellijke bewoners hiermee om? Aan de hand van kunst, voorwerpen en documenten vertelt Deftige Dieren het verhaal van het ‘standsverschil’ tussen de nette dieren ‘upstairs’ en de eetbare (en plaag-) dieren ‘downstairs’. Deftige dieren gaat ook over hooggeboren honden, nobele paarden en poezen met een stijve bovenlip.

Er zijn geen rondleidingen, maar u kunt zelf door het kasteel ronddwalen. Op elke kamer zijn er zaalgidsen aanwezig die u het verhaal over de Deftige Dieren kunnen vertellen.

Koffieconcert Maria Pedano op de galerij

Concert van Maria en Anuschka Pedano. De 16-jarige, prijswinnende Maria Pedano speelt hobo en zingt Franse chansons. Haar zus Anuschka speelt altviool.

Tijdstip: Inloop vanaf 10.30 met koffie en thee in het Onderhuys. Het concert start stipt om 11.00 uur. Het concert duurt circa 45 minuten. Entree: Volwassene € 10,00. Kind tot en met 18 jaar gratis. Klik hier voor meer informatie en tickets.
Toegankelijkheid: Het concert is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. De Galerij bevindt zich op de tweede etage van het Kasteel en is bereikbaar via drie trappen.

Vleermuizen excursie

Ga mee op vleermuis-excursie op zondagavond 15 september 2019 in de tuin van Kasteel Amerongen. Na zonsondergang komen de vleermuizen uit hun verblijfplaatsen en gaan ze op jacht naar insecten. Tijdens de excursie wordt een vleermuisdetector meegenomen, waarmee de vleermuisgeluiden hoorbaar worden. Aan de hand van specifieke geluiden en jachtgedrag, kunnen de verschillende soorten op naam worden gebracht. Middels ‘spotlighting’ gaan we daarnaast proberen jagende watervleermuizen in het vizier te krijgen.

Tijdstip: 19.45 (duur excursie 1,5 uur )
Locatie: kasteeltuin
Entree: € 8,00 per persoon. Tickets zijn alleen verkrijgbaar online via de website van Kasteel Amerongen. Klik hier.

Groene Open Monumentendag

Kasteel Amerongen doet eveneens mee met de Groene Open Monumentendag. De tuin is zaterdag én zondag gratis te bezichtigen. Zaterdag 11.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur.

De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft een aantal monumentale tuinen en parken bereid gevonden om op Open Monumentendag haar poorten gratis open te zetten voor een groot publiek. Verspreid over heel Nederland is in iedere provincie (m.u.v. Flevoland) een uniek voorbeeld uitgezocht. Het zijn stuk voor stuk prachtige tuinen of parken behorend bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Bezoekers kunnen er genieten van siertuinen, theehuisjes, historische kassen, een palmhuis, oranjerie of duiventil. Wees welkom, laat u verrassen en vooral: heb veel plezier!