14Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag: Plekken van Plezier

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen – UtrechtKasteel Amerongen op Open Monumentendag

Kasteel Amerongen doet mee met de jaarlijkse Open Monumentendag \’Plekken van Plezier\’ op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019. Het weekend zal het kasteel en de tuin geopend zijn tegen een gereduceerd tarief en zijn er extra activiteiten.

In het kort voor zaterdag 14 september

Bezoek kasteel, tuin, kinderactiviteiten, muziek en Groene Open Monumentendag
Geopend van: 11.00 – 17.00
Toegang: Museumjaarkaart gratis, Volwassenen € 5,-, kinderen gratis. De kasteeltuin is gratis toegankelijk.

Bezoek het Kasteel: Deftige Dieren

Van 7 juni tot 1 december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! Want in de nieuwe thematentoonstelling ‘Deftige Dieren’ staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op het kasteel woonden centraal. Met dit themabezoek laat Kasteel Amerongen zien hoe de vroegere kasteelbewoners zich verhielden tot de dierenwereld. Welke dieren leefden in en rond het Huys en hoe gingen de adellijke bewoners hiermee om? Aan de hand van kunst, voorwerpen en documenten vertelt Deftige Dieren het verhaal van het ‘standsverschil’ tussen de nette dieren ‘upstairs’ en de eetbare (en plaag-) dieren ‘downstairs’. Deftige dieren gaat ook over hooggeboren honden, nobele paarden en poezen met een stijve bovenlip.

Er zijn geen rondleidingen, maar u kunt zelf door het kasteel ronddwalen. Op elke kamer zijn er zaalgidsen aanwezig die u het verhaal over de Deftige Dieren kunnen vertellen.

Gratis kinderprogramma Deftige Dieren: exclusieve rondleiding en knutselen (6 t/m 12 jaar)

Wil jij ook alles over de Deftige Dieren op Kasteel Amerongen weten? Kom dan naar het kinderprogramma Deftige Dieren tijdens Open Monumentendag Het programma start met een leuke en leerzame rondleiding door het Huys en de tuin door de conservator van Kasteel Amerongen. Je leert dan van alles over de poezen, paarden en honden die ooit op het mooie kasteel woonden. Spot jij alle kattenluikjes in het kasteel? En kun je de karpers in de gracht zien zwemmen? Na afloop gaan we in de Oranjerie een dier maken van klei. Deze mag je naderhand mee naar huis nemen.

Tijdstip: 12.00 en 15.00 (duur programma circa 70 minuten)
Locatie: Oranjerie
Opgeven: Het kinderprogramma is geheel gratis. Deelname alleen mogelijk via aanmelding naar sales.marcom@kasteel-amerongen.nl. Reservering is alleen geldig als u een bevestiging heeft gehad. Let op: vol=vol!

Muziek in het zomerpaviljoen

Het ensemble Friends in Music spelen Dixtuor van Theodore Dubois (1837 – 1924). Dit mooie romantisch stuk wordt door vijf strijkers en vijf blazers gespeeld.

Tijdstip: 12.00 (duur programma circa 35 minuten)
Locatie: zomerpaviljoen
Entree: Gratis toegang. U hoeft zich niet op te geven.

Groene Open Monumentendag

Kasteel Amerongen doet eveneens mee met de Groene Open Monumentendag. De tuin is zaterdag én zondag gratis te bezichtigen. Zaterdag 11.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur.

De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft een aantal monumentale tuinen en parken bereid gevonden om op Open Monumentendag haar poorten gratis open te zetten voor een groot publiek. Verspreid over heel Nederland is in iedere provincie (m.u.v. Flevoland) een uniek voorbeeld uitgezocht. Het zijn stuk voor stuk prachtige tuinen of parken behorend bij een buitenplaats, een boerderij, een klooster, kasteel of landgoed. Bezoekers kunnen er genieten van siertuinen, theehuisjes, historische kassen, een palmhuis, oranjerie of duiventil. Wees welkom, laat u verrassen en vooral: heb veel plezier!