15Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag Hernen-Leur-Batenburg

Kasteel Hernen Vriend van sKBL

Hernen – GelderlandElk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden.

De ruïne Batenburg, kasteel Hernen en Bakhuis Leur zijn van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De Hernense molen is geopend van 12.00 tot 16:00 uur. Deze bijzondere gebouwen in het Land van Maas en Waal liggen op steenworp afstand van elkaar, dus het combineren van de diverse locaties is prima te doen. 

Kasteel Hernen
Kasteel Hernen behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. In het interieur zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Omdat het sinds de 17de eeuw nauwelijks bewoond is geweest, heeft het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter. Adres: Dorpsstraat 40 te Hernen.

Ruïne Batenburg
De geschiedenis van deze ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd. Adres: Molendijk 11 te Batenburg.

Bakhuis Leur
Lekkernijen gebakken worden in de historische takkenbosoven uit 1840. Je kunt zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen van Bakhuis Leur. De oven wordt tot ca 11:00uur gestookt en om half twaalf wordt het vuur uit de oven gehaald zodat om twaalf uur de eerste broodjes gebakken worden. Je bent van harte welkom voor koffie, thee en zelf gebakken koekjes, brood en banket. Adres: Van Balverenlaan 1b in Leur.

Hernense molen
De Hernense molen is een beltkorenmolen. De term \”belt\” komt van de aarden wal die als een soort berg of \”belt\” na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.