14Sep

Evenement/Festival

Open Monumentendag Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Kasteel Waardenburg

Waardenburg – GelderlandElk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden.

Kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, en de kasteeltuin bij Huis Neerijnen zijn gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Ook het Stroomhuis is van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Parkeren: In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. U kunt al wandelend langs deze locaties. Ook kan er geparkeerd worden bij Huis Neerijnen.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de 17de eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel is tegenwoordig een cursuslocatie voor juridische professionals. Tijdens open monumentendag is een groot deel van het kasteel te bezichtigen.

Molen
De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige 6-kantmolens in Nederland. In de molen worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er graan gemalen. 

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. Een vrijwilliger van het Stroomhuis geeft uitleg over de accu’s, transformators, de telecomruimte en andere onderdelen die in het gebouw aanwezig waren. Bezoek ook de expositie van kunstenaars Bouke Feleus en Meau Verweij die om 15:00 uur feestelijk wordt geopend. Of geniet van een hapje en een drankje in de Uit-spanning.

Kasteeltuin
In de kasteeltuin bij Huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen.