29Sep

Lezingen

Lezing door Barry Heinrichs: De betekenis van dieren in de kunst

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen – UtrechtVan statig renpaard tot schoothondje

Deftige Dieren
In het kader van Deftige Dieren heeft Kasteel Amerongen kunsthistoricus Barry Heinrichs uitgenodigd om tweemaal een lezing te geven over de betekenis van dieren in de kunst. De tweede lezing zal plaats vinden op zondag 29 september om 10.30 uur op de Galerij.

De betekenis van dieren in de kunst: Van statig renpaard tot schoothondje 
Van oudsher maken dieren onderdeel uit van de beeldende kunst. Dat begon niet in de klassieke oudheid, maar al ver daarvoor met prehistorische grottekeningen van bijvoorbeeld bizons. Het afgebeelde dier kan van alles betekenen, afhankelijk van tijd, context en bedoeling van de maker. Aan afgebeelde dieren werden menselijke eigenschappen toegekend, zoals bijvoorbeeld de evangelisten die als leeuw, rund en adelaar worden verbeeld. Waar het dier in de ene periode een symbolische betekenis had, was het in de andere periode een decoratief onderdeel of zelfs een statussymbool. Een uil stond bij de Grieken voor wijsheid, maar komt in prenten van Goya voor als een domme nachtbraker die geen steek ziet. In deze lezing bij de tentoonstelling ‘Deftige dieren’ wordt het raadsel van de betekenis van de dieren in de kunst ontrafeld.

Barry Heinrichs
Barry Heinrichs is kunsthistoricus. Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft Barry Heinrichs zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen organiseert en kunstreizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan – oud, modern en hedendaags – en dan vooral de verbinding daartussen.

Programma zondag 29 september
Het is mogelijk om na de lezing de rondleiding Deftige Dieren mee te maken. Het programma is dan als volgt:

vanaf 10.00 uur inloop
10.30 uur Lezing
12.00 uur Einde lezing
12.30 uur Start rondleiding

Prijzen en aanmelden
De lezing + rondleiding kost € 17,50 p.p. Museumkaart is niet geldig. Enkel de lezing is ook mogelijk, dat kost € 7,50 p.p. Tickets zijn uitsluitend te boeken online via onderstaand boekingssysteem.