06Jul

Exposities / musea

Expositie Portretten op de Trap

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen - UtrechtGroepsportretten vormen al eeuwen een symbool van eenheid en verbinding. Ze bieden een tastbare herinnering en geven uitdrukking aan een gezamenlijke band: Hier waren wij samen, op dit moment, bij deze gelegenheid. Denk aan Rembrandts Nachtwacht, of aan de bordesfoto van het nieuwe kabinet op de trappen van Paleis Noordeinde. Maar ook de traditionele bruidsfoto, waarop kersverse echtelieden poseren omringd te midden van familie en vrienden.  

 

Monumentale locaties, zoals kasteel Amerongen, verhogen de plechtigheid van het moment en schenken het groepsportret een aura van eeuwigheidswaarde.  Voor deze expositie zijn groepsportretten uitgezocht die de afgelopen honderd jaar zijn gemaakt op de trappen van het kasteel tussen twee imposante standbeelden met op de achtergrond het eeuwenoude familiehuis. 

 

Voor deze expositie zijn groepsportretten uitgezocht die de afgelopen honderd jaar zijn gemaakt op de trappen van het kasteel tussen twee imposante standbeelden met op de achtergrond het eeuwenoude familiehuis.  Het monumentale decor is vrijwel onveranderd, daarentegen bieden een mooi beeld van de veranderende tijdgeestop de oudste foto uit 1909 is de adellijke overdaad nog goed zichtbaar, maar gaandeweg wordt dit steeds minder.  

 

RONDLEIDINGEN EN ZAALGIDSEN

 

Op dinsdag t/m vrijdag is er elk uur een rondleiding door de expositie. Op zaterdag en zondag wandel je op eigen gelegenheid door het kasteel en staan de zaalgidsen voor je klaar om al je vragen te beantwoorden of om je meer te vertellen.

Scroll naar boven