28Mar

Exposities / musea

Tegenpolen - Verschillend verbonden

Slot Loevestein Vriend van sKBL

Poederoijen - Gelderland



Rijksmuseum Slot Loevestein en het Humanistisch Verbond slaan de handen ineen voor de tentoonstelling: ‘Tegenpolen – Verschillend verbonden’, te zien vanaf 28 maart 2024.

 

De tentoonstelling gaat over polarisatie, hoe dit ontstaat en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Alle verhalen hebben meerdere kanten, mensen zijn meer dan een label. Als we beseffen dat ons standpunt slecht een van vele is, kunnen we het standpunt van een ander beter begrijpen. Dus stap uit je eigen bubbel! Dit vertellen we zowel vanuit historisch als hedendaags oogpunt. We zetten de schijnwerpers op de gevaren van polarisatie en geven je inzichten om hiermee om te gaan.

 

Het historische deel gaat over de polarisatie in de 17e eeuw. Ontdek bijvoorbeeld het verhaal van Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt en hoe hun strijd de Nederlandse samenleving in de 17e eeuw op zijn kop zette. Loevestein speelde als staatsgevangenis een belangrijke rol in deze strijd. Het remonstrantse geloof werd verboden, en predikanten die toch dat geloof blijven prediken werden levenslang opgesloten in slot Loevestein. Polarisatie op zijn hoogtepunt.

 

Deze historische clash is niet alleen een boeiend verhaal, maar ook dé inspiratie voor een verhaal over tegenpolen, en over hoe we ondanks onze verschillen toch verbinding kunnen zoeken.

 

De tentoonstelling vertelt niet alleen deze historie, maar werpt ook een blik op het heden. Het Humanistisch Verbond belicht de actuele polarisatie in Nederland. Met prikkelende vragen en stellingen worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over hun eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont dat verhalen verschillende kanten hebben. Maar vooral ook, dat mensen meer zijn dan hun mening. Het laat zien hoe praten met elkaar over andere standpunten bijdraagt aan een samenleving met meer begrip en tolerantie. En waarin diversiteit ons juist kan verbinden.

Scroll naar boven