20Jan

Exposities / musea

Leven in een stroomversnelling! Nederland in de jaren na de Eerste Wereldoorlog

Huis Doorn Vriend van sKBL

Doorn - UtrechtMet deze expositie staat Museum Huis Doorn stil bij de technische en culturele veranderingen in de Nederlandse samenleving na de Eerste Wereldoorlog. Door allerlei vernieuwingen raakt het leven voor veel Nederlanders in meerder opzichten in een stroomversnelling.

Terwijl Wilhelm II in Doorn blijft vasthouden aan een negentiende-eeuwse levensstijl, wordt in Utrecht het Rietveld-Schröderhuis gebouwd. Het contrast kan bijna niet groter zijn! In de grote steden verrijzen bioscopen en de Nederlanders maken kennis met moderne dans en muziek uit de Verenigde Staten.

Modern design
In Huis Doorn wordt aan de hand van artistieke hoogstandjes en modern design het contrast tussen de smaak van de ex-keizer en de modernistische kunst gevisualiseerd. Delen van het historische interieur worden vervangen door ‘nieuwe’ meubelstukken, toegepaste kunst, gebruiksvoorwerpen en kleding van modernisten uit de jaren 1920–1930.

Opkomst elektriciteit en ontwikkelingen in het vervoer
Ondanks zijn afkeer van moderne kunst was de ex-keizer wel een groot voorstander van technologische ontwikkelingen. De opkomst van de elektriciteit in Nederland staat centraal in het tentoonstellingspaviljoen. Hier wordt stilgestaan bij de nieuwe vervoers- en communicatiemiddelen van die tijd en de invloed van de elektrische apparatuur op het huishouden. In het interbellum vonden ook belangrijke ontwikkelingen in de luchtvaart plaats. Ook daar is aandacht voor in de tentoonstelling, wil je daar alvast meer over weten, bekijk dan de vodcasts hierover. 

Scroll naar boven