29May

Evenement/Festival

Dag van het Kasteel 2023: Upstairs/Downstairs

Kasteel Amerongen Vriend van sKBL

Amerongen - UtrechtOp tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs.

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Bezoek unieke vertrekken bij Kasteel Amerongen
Tijdens de Dag van het Kasteel worden unieke vertrekken in het Huis opengesteld. Zo kun je onder meer de jachtkelder, de wijnkelder en de dienkeuken bezoeken. Hoewel kasteel personeel natuurlijk overal in een kasteel aanwezig was zijn er een aantal plekken en ruimtes meer verbonden aan het personeel dan anderen. Deze ruimtes waren belangrijke werkplaatsen van het personeel waar de werkgevers zich vrijwel nooit hoefden te begeven. Het personeel had dus vaak een heel “eigen” gedeelte van het huis. Zo hadden ze op veel locaties eigen slaapvertrekken zodat zij altijd dicht bij hun werkgevers in de buurt waren. Naast de vaak bekende eigenaren van het kasteel of de buitenplaats woonden er dus ook nog verschillende andere mensen in het gebouw die allemaal hun eigen leven leidde en eigen verhaal hebben.

Programma Dag van het Kasteel
Het volledige programma voor Dag van het Kasteel bij Kasteel Amerongen wordt later bekend gemaakt. Houdt onze website in de gaten voor updates.

Scroll naar boven