02Apr

Exposities / musea

Graventapijt Themadag

Kasteel Radboud

Medemblik - Noord-HollandHet Graventapijt van Kasteel Radboud is een uniek meerjarig project, waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt door vrijwilligers. Zij zijn speciaal voor dit project opgeleid in deze traditionele manier van borduren.

Op deze dag vind je de borduursters zelf in de Ridderzaal met één of meer van de wandkleden. Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten.

Wil je zeker zijn van een tijdslot, boek dan je tickets vooraf online.

Het Graventapijt
In de middeleeuwen was het belangrijk dat iedereen kon zien hoe lang jouw familie al aan de macht was en van wie jij afstamde. Dat gebeurde met een zogenaamde successiereeks. Het Graventapijt is de successiereeks van de Graven van Holland, tot aan Floris V, de bouwer van het kasteel. Het tapijt wordt geborduurd door een groep vrijwilligers, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke borduursteken en materialen. 

Het ontwerp is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door historicus Marius Bruijn, in de stijl, vorm en inhoud van rond 1300. Meer over dit project en de ontwerpen is te vinden in de Gravenkamer van het museum.

Uniek project: Een middeleeuws ambacht bewaren voor toekomstige generaties
Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijven voor toekomstige generaties. 

Data

  • 2 april 2023
  • 14 mei 2023
  • 11 juni 2023
  • 9 juli 2023
  • 10 september 2023
  • 8 oktober 2023
  • 10 december 2023

Scroll naar boven