18Feb

Exposities / musea

Here comes the flood

Muiderslot

Muiden - Noord-Holland



In de presentatie Here comes the flood tonen we een selectie werken van fotograaf Rem van den Bosch. In zijn werk laat Van den Bosch op unieke wijze zien hoe hoog het water komt als de Nederlandse dijken doorbreken. Door het hele land fotografeerde hij op iconische plekken die kwetsbaar zijn voor of een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. De fotomodellen zitten of staan op een rode ladder. Ze geven met hun hand aan hoe hoog het water zou komen bij een overstroming. Met zijn werk wil Van den Bosch de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier in beeld brengen. 

Over Rem van den Bosch
Van den Bosch studeerde fotografie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving  St. Joost (Breda) en Narafi (Brussel). Hij legde zich toe op portretten en de menselijke figuur. In zijn zoektocht naar schoonheid laat hij zich graag inspireren door klassieke en moderne meesters, maar hij wordt vooral gedreven door de uitdaging om steeds nieuwe, verrassende beelden te maken. Want juist creativiteit heeft de kracht om verandering te brengen. Via zijn projecten wil Van den Bosch het publieke debat aanjagen over de manier waarop we met elkaar en het milieu omgaan.

Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig – en sommige delen zelfs permanent – onder water staan. Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging.

Waterrondleidingen
In het weekend van 18 & 19 februari en 25 & 26 maart zijn er speciale watertours in het Muiderslot. Meer weten over één van de oudste waterburchten van Nederland en de relatie met het water om het kasteel heen? Boek dan een kaartje voor 5 euro per persoon plus een geldig entreebewijs.

Muiderslot & Water
Het Muiderslot is één van de oudste waterburchten van Nederland: het kasteel staat al ruim 700 jaar ‘met de voeten’ in het water. Ook is het niet toevallig op deze plek gebouwd: aan het water, daar waar de vroegere Zuiderzee en de rivier de Vecht bij elkaar komen. Mede in samenwerking met Waterschap Amstel Gooi en Vecht wil het Muiderslot verhalen over waterbeheer toen en nu te delen met een breed publiek. Tegenwoordig is Muiden met de Groote Zeesluis en Stenen Beer (een dam achter het kasteel) nog steeds belangrijk bij het beschermen van de regio Amstel, Gooi en Vecht tegen wateroverlast en watertekort.

Scroll naar boven