25Feb

Exposities / musea

Tentoonstelling 'Kastelen in de Vechtstreek'

Goudestein

Maarssen - UtrechtVanaf 25 februari is het museum weer open en starten wij met de nieuwe wisseltentoonstelling "Kastelen in de Vechtstreek". Natuurlijk is er ook onze vaste tentoomstelling waar steeds weer mooie kunstwerken aan toegevoegd worden.

Kastelen in de Vechtstreek
In deze tentoonstelling wordt ingegaan op de geschiedenis van alle ooit bestaande kastelen in de Vechtstreek. Kastelen hebben na 1200 een grote rol gespeeld in de Vechtstreek en zijn ook nu nog steeds beeldbepalend. Het museum heeft daarom besloten een zo compleet mogelijk overzicht te presenteren van alle vroegere en nog bestaande kastelen. Naast kastelen wordt er ook aandacht besteed aan de zogenaamde ridderhofsteden en zal het verwoestende karakter van de oorlog in 1672/1673 voor de kastelen in de Vechtstreek worden belicht.

Oorspronkelijk waren kastelen gebouwd als verdedigingsgebouw in de middeleeuwen. In die tijd waren er vele conflicten tussen de gebieden aan weerszijden van de rivier en werden oorlogen gevoerd tussen graven van Holland en de bisdommen. Op diverse tekeningen in de tentoonstelling is aangegeven hoe de bouw was en welke specifieke kenmerken er waren.

Met etsen en gravures kan de bezoeker zich een beeld vormen van de ontwikkelingen en verbouwingen die kastelen in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt. Nadat de functie als verdedigings bouwwerk verdween kwam de nadruk te liggen op bewoning en het comfort van een buitenplaats.

Kastelen van Toen naar Nu
In de loop der eeuwen zijn de meeste kastelen verdwenen door verwoesting, verval, en geldgebrek. Het rampjaar 1672/1673 heeft hierbij ook een grote rol gespeeld. Op een lichtjeskaart en een videodisplay kan men zien wat er wanneer verdwenen is.

Tegenwoordig zijn er nog 9 kastelen over in de Vechtstreek, die ieder een eigen functie hebben. In een aparte zaal wordt de verandering “van toen naar nu” middels panelen van al deze kastelen getoond. Op elk paneel ook een rubriek met “wist u dat…” met minder bekende weetjes. De panelen worden omlijst met veelal originele collectiestukken van collega musea en uit privé collecties.

Op dit moment zijn er vier kastelen ingericht als museum: Muiderslot, Kasteel Loenersloot, Slot Zuylen en Kasteel Sypesteyn. Nyenrode is een Business Universiteit en Kasteel Nederhorst wordt ontwikkeld voor een nieuwe bestemming. De overige worden bewoond door de eigenaren: Ridderhofstad Gunterstein, Oudaen, Bolenstein.

In de filmzaal kan men een viertal recente filmpjes zien van de diverse kastelen met hun huidige bestemming.

Rondleidingen en lezingen
Benieuwd naar het verhaal van Vechststreek. Het Vechtstreekmusuem organiseert diverse rondleidingen en lezingen.

25 februari      Opening Vechtstreekmuseum12 maart         Rondleiding kasteel Nijenrode21 maart         Lezing vroegere kastelen en ridders in de Vechtstreek25 maart         Rondwandeling buitenplaatsen in Maarssen22 april           Rondwandeling bouwstijlen en architectuur23 april           Rondleiding kasteel Nijenrode17 mei            Lezing vroegere kastelen en ridders in de Vechtstreek27 mei            Rondwandeling agrarische/industriële ontwikkeling28 mei            Rondleiding kasteel Nijenrode29 mei            Dag van het kasteel

Scroll naar boven