11Jun

Exposities / musea

Dekema State komt tot leven

Dekema State

Jelsum - FrieslandBeleef de state aan de hand van diverse korte hoorspelen, Schilderijen van voormalige bewoners komen tot leven en vertellen hun verhaal of gaan in gesprek met elkaar. Op andere plekken maak je kennis met het personeel.

Dekema State was altijd al het bezoeken waard. Maar hoe zal het zijn als de bezoekers de bewoners, personeel, een pachter e.d.  zelf gaan ontmoeten en horen vertellen over hun leven en de gang van zaken op Dekema State. Dat kan. Vanaf zaterdag 11 juni 2022 is er een audiotour beschikbaar. Daarin komen op 20 punten schilderijen tot leven, werkt personeel in de keuken en bespreken de gang van zaken rond een diner, komt een pachter zijn groenten en fruit brengen enzovoort.

In de State kan ingelogd worden gewoon op je eigen mobieltje. Je kunt  de prachtige verhalen en extra informatie dan beluisteren. De gegevens om in te loggen staan vanaf 12 juni ook op onze website zodat de Audiotour thuis of waar dan ook beluisterd worden.

De Audiotour is tevens geschikt gemaakt voor de slechtziende mensen. Zij krijgen extra informatie zodat zij een voorstelling kunnen maken van hetgeen te zien is. Daarbij is ook aan de kinderen gedacht. Geprobeerd is de inhoud zo eenvoudig mogelijk te maken zodat ook zij aan bod komen.

Onze gastvrouwen- en heren kunnen u hierbij helpen en nog veel meer vertellen over de aspecten waar u belangstelling voor heeft.  

Veel gulle fondsen maakten dit alles mogelijk, zoals Ars Donandi, het Iepen Mienskipsfûns, Stichting Old Burger Weeshuis, het Prins Bernhard Culturfonds afdeling Friesland, het Jan Roelof Geertsemafonds, Vereniging Vrienden en Vriendinnen van Dekema State, Stichting Siebolt Foundation, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, en Dorpsbudget Jelsum Koarnjum. Hierdoor kunnen wij de komende jaren de toer gratis aan onze bezoekers aanbieden, zowel als ze hier aanwezig zijn als wanneer ze thuis op de bank nog wat meer willen weten of zich willen voorbereiden op een bezoek.

Wat heel gemakkelijk is in deze post-corona-tijd en we denken ook aan het klimaat: bezoekers kunnen hun eigen telefoon en oortjes gebruiken voor het beluisteren hier ter plaatse. Het Leeuwarder bedrijf 2Discover zorgt ervoor dat een en ander geen ruimte inneemt op je eigen telefoon en dat je geen apps hoeft te downloaden. In de state kan je via de vrije WIFI luisteren en kost het ook geen data.

En wat zouden we geweest zijn zonder de vele vrijwilligers die hun bijdrage leverden zoals het schrijven en later bijschaven van de teksten, de techniek, de fondsenwerving, de stemmen, de praktische organisatie enzovoorts!

Dus kom langs deze zomer met je smartphone en je oortjes, of beluister thuis of in de tuin de verhalen. Vanaf zaterdag 11 juni is Dekema State 6 middagen per week geopend voor publiek, van dinsdag t/m zondag, uitgezonderd de maandag. De tuin is alle dagen toegankelijk. Na 18 september zijn de deuren van het museum door de week weer gesloten.