04Jun

Exposities / musea

Fraeylemaborg onderdeel van Ostfriesland Biënnale

Fraeylemaborg Vriend van sKBL

Slochteren - GroningenVan 4 juni t/m 4 september vindt de eerste editie van de Ostfriesland Biënnale plaats. Dertig kunstwerken van internationaal gerenommeerde en veelbelovende kunstenaars zullen in de streek Oost-Friesland en provincie Groningen te zien zijn. De Fraeylemaborg in Slochteren is onderdeel van de kunstmanifestatie met het werk van kunstenaar Joep van Lieshout van Atelier van Lieshout (AVL). Het kunstwerk The Sower (de Zaaier) zal gedurende drie maanden in het park van de Fraeylemaborg te zien zijn. 

Het beeld heet The Sower (de Zaaier) en is gemaakt van staal en beton. Van Lieshout zegt hier zelf over: ''Boeren zijn afhankelijk van de aarde en onderwerpen zich eraan, maar ze proberen ook de natuur vorm te geven en te manipuleren. De Zaaier is een klassiek sculpturaal thema dat AVL heeft uitgevoerd in een stijl die Russisch constructivisme combineert – opkomen voor geloof in techniek- met Vlaams primitivisme, dat de mens afbeeldt als onderworpen aan de natuur.''

De Sower heeft een toepasselijke plek gekregen op een open veld helemaal achterin het park van de Fraeylemaborg. Op een 19de eeuwse ontwerptekening van dit park kan je zien dat daar een goudgeel graanveld was bedacht, midden tussen de donkergroene boompartijen. Op die manier werd in de romantische Engelse Landschapsstijl het boerenleven binnengehaald en vermengd met de cultuuraanleg. Het park van de Fraeylemaborg is vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

Foto: Fraeylemaborg