10Jul

Exposities / musea

Zomerexpositie 'Leven in de Tuin'

Schierstins

Feanwâlden/Veenwouden - Friesland


  • Haadstrjitte/Hoofdstraat 1
  •    9269 SW Feanwâlden/Veenwouden - Friesland
  • Sun 10 Jul 2022
  • 13:30
  • Reguliere toegangsprijzen
  • https://www.schierstins.nl/nl/

Na twee andere exposities heeft de Schierstins-textielwerkgroep opnieuw een bijzonder project voltooid: de tentoonstelling ´Leven in de Tuin´, met vijvers, planten, en veel insecten. De expositie in de middeleeuwse stins met aanbouw in Feanwâlden duurt van 10 juli t/m 4 september.

De textielgroep van De Schierstins heeft met veel fantasie en creativiteit een geheel eigen draai gegeven aan wat er allemaal te beleven is in de tuin. De nadruk ligt vooral op kleine diertjes, die je in vrijwel iedere tuin kunt vinden. Zij zijn in de expositie in alle maten en vormen te vinden, vaak een beetje verborgen tussen planten, op oevers of zwevend in de lucht. Denk hierbij aan spinnen, mieren, bijen, slakken, enzovoorts.

Het grootste deel van de tentoonstelling is in de grote zaal. Als je daar naar binnen gaat , voelt het net of je een sprookje binnentreedt of terecht komt in de wereld van Erik of het Klein Insectenboek van Godfried Bomans. Maar ook buiten is wel iets te zien, vaak op onverwachte plekken. Het werk van de textielgroep van de Schierstins is aangevuld met natuurfoto´s van José Walters en gebreide vogeltjes van Atelier Tivi. Zoveel mogelijk onderdelen zijn gemaakt van hergebruikt materiaal.

Een bezoek aan de tentoonstelling “I´m your mirror” in de Kunsthal Rotterdam van de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos vormde een grote inspiratiebron voor de textielgroep. De 17 dames staan onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaar Baukje Scheppink en maakten eerder de textielexposities ´Stinzenplanten in Textiel´ (2015) en ´Raponsje, een sprookje in textiel´ (2018). Aan de huidige expositie is drie jaar gewerkt, tijdens de corona-lockdowns vooral thuis.

De Schierstins is dinsdags t/m zaterdags van 13.30-17.00 uur geopend, behalve tijdens zaalverhuur, zoals op 15 juli, en bijzondere activiteiten (zie website). Behalve de textieltentoonstelling zijn ook de vaste expositie ´Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de Theun de Vrieskeamer te bezichtigen.

Scroll naar boven