07Aug

Lezingen

Een toer paerels van vier om de hals

Middachten Vriend van sKBL

De Steeg - GelderlandIn de oude squashhal organiseert Kasteel Middachten op de zondag in augustus een serie lezingen over de geschiedenis en de bewoners van het kasteel in de 17de eeuw. Aansluitend aan de lezingen is er de mogelijkheid om het kasteel te bezoeken. Per lezing is er plaats voor max. 50 personen. Kaarten reserveren via de website van Middachten.

Een toer paerels van vier om de hals
Suzanne van Leeuwen, conservator sieraden van het Rijksmuseum Amsterdam neemt u mee langs diverse 17de eeuwse portretten waarop sieraden zijn afgebeeld.

De collectie portretschilderijen van Middachten is illustratief voor de geschiedenis van het Nederlandse sieraad. Wat voor sieraden zien we afgebeeld op de mans- en vrouwenportretten? Kunnen we iets zeggen over de betekenis en de functie? In deze lezing zullen een aantal portretten van Middachten in een historische context geplaatst worden door een vergelijking te maken met andere museale collecties, archiefmateriaal en de enkele originele 17e-eeuwse juwelen uit de Collectie Nederland.