20Jun

Exposities / musea

Kunstwerk over de verbinding van mens en natuur

De Havixhorst

De Schiphorst - DrentheIn het kader van het grensoverschrijdende project Grenzkultur, tussen Drenthe (NL) en Landkreise Emsland und Grafschaft Bentheim (DE) rondom immaterieel erfgoed, is één van de thema’s ‘jacht’ uitgewerkt in een hedendaags kunstwerk (beeld en geluid), gemaakt door de Drentse kunstenaar Loes Heebink, in samenwerking met de sounddesiger Marinus Groen uit Leeuwarden.

 

De verbinding die de mens heeft via het dier met de natuur, is het uitgangspunt voor dit kunstwerk. Als we goed kijken en luisteren naar wat het gedrag van dieren kan vertellen, kan de mens ook veel over zichzelf leren. We kunnen leren hoe de natuur functioneert, maar omgekeerd kunnen de verscherpte zintuigen van dieren de mens helpen b.v. te oogsten uit de natuur voor voedselvoorziening. De drie klassieke jachtdieren, paard, hond en valk vertegenwoordigen de Flüsterer/Fluisteraars, ze zijn bijna onzichtbaar en onhoorbaar aanwezig. We moeten onze zintuigen openen om ze te zien en hun ‘boodschap’ te horen. De drie dieren bestaan uit transparant materiaal (plexiglas) en brengen elk hun eigen geluid voort. De vormen van de dieren en de geluiden zijn ijl en stil aanwezig, door de transparantie en reflectie blijven de omgeving en de mensen zichtbaar, zodat alles in elkaar overgaat.

 

In 2019/2020 is dit werk de Flüsterer/Fluisteraars een kunstinstallatie over de verbinding van mens en natuur door middel van dieren te zien geweest in bij kasteel Clemenswerth in Sögel (Emsland) in Duitsland. Vervolgens is het werk dit jaar 2021 binnen de tentoonstelling Contrast in Beeldenpark de Havixhorst in De Wijk in Drenthe opgenomen en heeft een markante plek op het voorterrein van chateauhotel-restaurant De Havixhorst als prelude op de tentoonstelling in het beeldenpark. Het boek met teksten over de kunstenaars en foto’s van hun werk, wat bij deze tentoonstelling verschenen is een mooi document van deze tijdelijke tentoonstelling. Het werk is nog te zien tot de volgende tentoonstelling in Beeldenpark de Havixhorst in 2022 opgebouwd gaat worden.

 

Een korte film over het ontstaan van het kunstwerk is te zien op Vimeo.