18Dec

Exposities / musea

Kerstexpositie 'Kinderdroom'

Schierstins

Feanwâlden/Veenwouden - FrieslandVier de kerst en winter op onze prachtige KBL! Veel kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen bieden ook dit jaar een bijzondere beleving in magische kerst- en wintersferen. Kijk voor meer informatie en de geldende regels op de website van de locatie.

 

De Duitser Kruckenberg ontwikkelde in 1931 een trein met een vliegtuigmotor voor 12 personen. Het werd geen succes, maar toen al bereikte deze trein een snelheid tot 230 km per uur. Märklin maakte van deze zogenaamde railzeppelin een speelgoedtreintje en Herman Verduijn kreeg deze zo´n 80 jaar geleden op zijn verjaardag.

 

Vanaf 18 december is dit topstuk met vele andere treintjes, auto´s en ander speelgoed te zien op de expositie ´Kinderdroom´ in de Schierstins te Feanwâlden. Kinderen mogen ook op een knop drukken om een modeltrein te laten rijden. Bovendien is er een film te zien van het inmiddels niet meer bestaande speelgoedmuseum Rail Toy.

 

Mensen die de expositie willen bezoeken dienen als gevolg van de coronamaatregelen een bewijs te tonen van een recente inenting of test tegen corona, tenzij de maatregelen versoepeld zijn. Ook een mondkapje is nodig zolang mensen rondlopen.

 

Als kind kreeg de in 1937 geboren Oentsjerker Verduijn houten speelgoed van zijn Amsterdams familie, van het merk ADO. Ook dit speelgoed is te zien op de expositie, evenals blikken spoortreinen. Verder zijn oude beren en poppen te bezichtigen, gevonden bij het ontruimen van Verduijns ouderlijke huis.

 

De railzeppelin van Märklin was voor de Oentsjerker reden om veel meer speelgoed van dit merk te verzamelen, zoals treinen, auto´s en Märklin Metaal, met hetzelfde principe als Mecano van de Engelse firma Hornby. In de expositieruimte staat een groot spooremplacement van 2,5 bij 5 meter, met treinen in spoor O. Door een rode knop in te drukken, kunnen kinderen en uiteraard volwassenen de voertuigen in gang zetten.

 

De Schierstins is dinsdags tot en met zondags open van 13.30 tot 17.00 uur, ook op Tweede Kerstdag. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn de deuren gesloten. Behalve deze ´Kinderdroom´ - tot en met 9 januari - zijn ook de vaste exposities over staten en stinzen en de Theun de Vrieskeamer te bezichtigen, inclusief een animatiefilm voor jong en oud.