Afscheid van Jennemie Stoelhorst

Directeur Jennemie Stoelhorst gaat sKBL per 1 december 2022 verlaten. Sinds 2015 is zij betrokken bij sKBL. Eerst organiseerde zij als vrijwilliger bijeenkomsten. Vanaf 2016 zette zij zich als projectmedewerker in, om vervolgens in augustus 2019 als directeur aan de slag te gaan. Nu zet zij een nieuwe stap in haar carrière en gaat bij de provincie Utrecht werken als coördinator van het cluster cultureel erfgoed.

Jennemie Stoelhorst

Niet weg uit de wereld van KBL

‘Ik ga zeker niet weg uit de wereld van de buitenplaatsen’, aldus Jennemie. ‘Gelukkig maar! Toen ik begon bij sKBL, was de wereld van de buitenplaatsen voor mij redelijk nieuw. Mijn beeld was dat het een gesloten wereld was, maar dat bleek niet het geval. Ik heb achter veel deuren van buitenplaatsen mogen kijken en bijzondere mensen ontmoet die zich inzetten voor het behoud van deze plekken: eigenaren, directeuren, vrijwilligers, tuinbazen. Vanuit hun betrokkenheid bij een buitenplaats leveren zij op verschillende manieren een bijdrage aan de instandhouding ervan. Zij maken ook de plek. Terugkijkend ben ik dankbaar dat ik al die mensen heb ontmoet, met hen van gedachten heb kunnen wisselen en niet te vergeten, heb kunnen lachen. Zeker het afgelopen jaar was een jaar met veel bijeenkomsten. Na twee jaar corona was het fijn weer zoveel  buitenplaatsliefhebbers te ontmoeten.

Ik ben ook het bestuur en het sKBL team heel dankbaar voor de zeer plezierige samenwerking in de afgelopen jaren. Ik heb meerdere projecten kunnen doen waar ik met plezier op terugkijk. Wat er voor mij uitspringt, zijn de projecten waarbij wij als kleine stichting concrete activiteiten hebben georganiseerd. Activiteiten die eigenaren praktisch helpen in hun dagelijkse zoektocht om hun buitenplaats of landgoed voort te laten bestaan. Activiteiten die bovendien ook bij het brede publiek aanslaan. In de eerste plaats denk ik daarbij aan de Erfgoed Deal, het Kennisprogramma klimaatrobuuste buitenplaatsen. Bij dat project doet sKBL op een urgent onderwerp iets heel concreets voor eigenaren van KBL. Dat geeft een tevreden gevoel. Dat gevoel heb ik ook bij het programma rond stinzenplanten en het historische moestuinenproject, wat inspirerende bijeenkomsten heeft opgeleverd. Rond moestuinen hebben we bovendien een podcastserie laten maken. Dat was nieuw voor ons en spannend. Het bleek de moeite waard om een nieuw medium in te zetten om KBL bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De reacties waren positief.
Ik noem het stinzenprogramma en het moestuinenproject overigens ook, omdat mij de afgelopen jaren nog duidelijker is geworden dat groen net zo belangrijk is als rood. Het gaat om de gebouwen, maar het gaat evenzeer om de parken, bossen en tuinen van KBL. Je kunt het niet los zien van elkaar.

Alleen kom je er niet

Ik heb veel KBL kunnen bezoeken als sKBL-directeur en telkens weer werd ik verrast door al die unieke, historische plekken. Ik gun iedereen die ervaring, want eigenaren kunnen het niet alleen. Zij hebben de overheid, buren, deskundigen en anderen nodig om de KBL in Nederland vitaal te houden. Samenwerking is essentieel.’

sKBL bedankt Jennemie voor haar grote inzet en wenst haar veel succes in haar nieuwe functie bij de provincie Utrecht.

Scroll naar boven