Aan het woord is Erik Geytenbeek

Erik Geytenbeek

RidderhofHindersteynstad Hindersteyn is van middeleeuwse oorsprong. In de zeven eeuwen dat Hindersteyn bestaat heeft het tot 1971 uitsluitend adellijke bewoners gehad. In dat jaar zijn de buitenplaats en het landgoed gesplitst. Mijn vader heeft de buitenplaats van vijf hectare, die toen in deplorabele toestand verkeerde, in 1972 gekocht. Om te beginnen is er energie gestoken in het huis, dat helemaal is gerestaureerd. Toen de buitenplaats onder mijn verantwoordelijkheid kwam, heb ik me vooral op de tuin gericht.

Toen mijn ouders nog in het huis woonden, ben ik in het poortgebouw getrokken. Nu is dat verpacht en woon ik zelf in het kasteel. In de oranjerie vinden diverse activiteiten plaats: ’s zomers volledig en ’s winters gedeeltelijk omdat dan ook de kuipplanten daar overwinteren. Het huis achter de oranjerie is verhuurd en als kantoor in gebruik. De eetzaal van het kasteel wordt nu vaak benut als trouwlocatie. De pacht- en huuropbrengsten van de landgoed BV voorzien in het onderhoud van de opstallen. Voor de instandhouding van de tuin hebben we een ondersteuningsstichting opgericht. Alle inkomsten uit de activiteiten komen geheel ten goede aan de tuin. Met enthousiaste vrijwilligers voor de moestuin kunnen we het goed rooien.

Het loopt altijd anders dan je van te voren bedenkt. Het plan was dat mijn broer, zus en ik gedrieën Hindersteyn zouden overnemen. Door allerlei omstandigheden liep dat niet zoals gepland. Uiteindelijk heb ik het alleen op mij genomen.  Ik doe mijn best om een goede economische bodem te leggen door het vermarkten van rust, ruimte, cultuur en historie. Door mijn horeca-ervaring weet ik goed wat gastvrijheid is. We ontvangen groepen voor vergaderingen of feestjes in de oranjerie of als het mooi weer is ook buiten. Sinds een paar maanden kan er ook officieel getrouwd worden. Daar was veel vraag naar maar we moesten geruime tijd wachten voor het rond was met de vergunning. In augustus vond hier de de eerste trouwpartij plaats, met alles erop en eraan.

De tuin
moestuin Hindersteyn
De tuin is het paradepaardje van Hindersteyn. Die zorgt voor een mooie en vriendelijk uitstraling van het terrein. Toen ik hier begon was er van de tuin niets meer over. Het was een hele klus om het weer op te bouwen. Ik ben elders gaan kijken en heb veel kennis opgedaan. Voor het herstel is veel gebruik gemaakt van bestaande materialen. We hebben hier de oudste kas in Nederland. Hij dateert uit 1845 en is afkomstig van een buitenplaats in Maarssen waar men de kas wilde slopen. Het smeedijzeren hekwerk uit het eind van de 19de eeuw, die om de moestuin staat, is afkomstig van een Belgisch spoorwegemplacement. De slangenmuur heb ik samen met mijn broer helemaal zelf opgebouwd met stenen van de voormalige Willem III-kazerne in Amersfoort. Na het tuinherstel heb ik een verdienmodel ontwikkeld. Je moet blijven investeren om de voortgang vast te houden en de kwaliteit te bewaken.

Voor de moestuin komen 35 vrijwilligers een halve dag per week werken. Daar maak ik iedere keer weer een feestje van en ik besteed daar veel tijd aan. De werkzaamheden is het belangrijk dat het werk overzichtelijk wordt aangeboden. Anders ziet men door de bomen het bos niet meer. Ieder heeft zo zijn eigen specialiteit of  is expert op zijn/haar gebied. Zo bundel je alle kennis bij je vrijwilligers en is het voor hen naast leerzaam bovenal ook heel gezellig. Een eigen onderkomen is ook belangrijk, met koffie en thee en een gezelligheidsmoment in het theehuis, dat speciaal voor hen is ingericht. Compleet met luxe toiletten. De rest van de tuin doe ik grotendeels zelf. De grote klussen besteed ik uit en zo af en toe krijg ik hulp van een vrijwilliger die extra tijd beschikbaar heeft buiten de vaste dagen om.

Drijfveer
Fontein HindersteynIk heb deze buitenplaats in de schoot geworpen gekregen. Het is vanaf mijn 13de een deel van mijn leven en nu ben ik er fulltime mee bezig. Je kunt dit alleen doen als je het leuk vindt. En ja, wat is leuk… Ik woon mooi en kan er al mijn talenten en vaardigheden in kwijt.

Ik heb me aangesloten bij sKBL omdat ik de doelstellingen van harte ondersteun. Het is heel knap wat René Dessing heeft gedaan met het themajaar van de Buitenplaatsen en nu met dit vervolg. Het is goed om dit specifieke Hollandse erfgoed bij een groter en ook internationaal publiek bekend te maken.

Activiteiten
Hoewel Hindersteyn niet openbaar toegankelijk is, zijn mensen bij gelegenheid welkom. Er kan gebruik gemaakt worden van een vergaderfaciliteit of er kan een feestje worden gehouden. Ik ben benieuwd hoe de trouwerijen gaan lopen. Een bijzondere activiteit is Koken in de moestuin. Met een groep vrienden of collega’s beleef je de buitenplaats en de moestuin op een bijzondere manier. Vorig jaar hebben we meegedaan met de Nacht van de Buitenplaats. Daar zijn leuke opnames van gemaakt. Twee maal per jaar zijn er open tuindagen, waar men tegen betaling van een kleine bijdrage de tuin kan bezoeken en er kan genieten van al het moois. Dit jaar is op 1 en 2 juli en op 2 september.

Iedereen is dan van harte welkom!

 

Meer informatie op de website van Hindersteyn

Bekijk hier een uitzending over Hindersteyn van het KRO/NCRV programma BinnensteBuiten van december 2015.

Bekijk hier een filmpje over de Nacht van de Buitenplaats op Hindersteyn

februari 2017