Aan het woord is Albert Speelman

Albert Speelman is sKBL regelmatig behulpzaam met foto’s, die hij vanaf de grond en uit de lucht maakt. Wij zijn hem daar zeer erkentelijk voor. Maar waar komt zijn fascinatie voor KBL eigenlijk vandaan?

Vecht en Dam, Breukelen

Mijn fascinatie voor kastelen en historische buitenplaatsen is eigenlijk in 1986 begonnen tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk. Ik was toen bij de mooie vestingstad Carcassonne. Ik begon toen met het verzamelen van ansichtkaarten en het fotograferen van de kastelen en heb nu een behoorlijke verzameling dia’s. Vanaf 2003 ging ik met een digitale camera aan de slag. Ik probeer in mijn vrije tijd en vakanties zoveel mogelijk kastelen en buitenplaatsen te bezoeken en te fotograferen.

Deze uit de hand gelopen hobby is een mooie combinatie van buiten zijn, wandelen, auto rijden en fotograferen. Ondertussen geniet ik van al het moois aan kastelen en buitenplaatsen. Ik kom soms ook op plekken waar de doorsnee toerist niet komt.

Met de komst van de drone is er voor mij een spannend element bijgekomen; gaat het goed, blijft de drone in de lucht en wat zie ik van bovenaf? Het blijft altijd een verrassing. Soms zit het wel eens tegen. Dan is de accu leeg of doet mijn tablet het niet meer. Ik was eens met een vriend op pad in Frankrijk. We hadden net een kasteel gedaan, maar bij het tweede kasteel weigerde de tablet dienst en ik had geen back-up bij me. Gelukkig konden we met de telefoon van de vriend toch doorgaan met het filmen van nog twee kastelen. De allereerste keer met de drone, ook weer in Frankrijk, stuurde ik hem per ongeluk in een hoge beuk. Daar hangt hij vermoedelijk nog steeds.

Buitenplaats Soeslo, Zwolle

Ik kom veel mooie, maar soms ook wel rare dingen tegen. De meeste mensen willen graag mee kijken met wat ik aan het filmen ben en soms krijg ik commentaar, bijvoorbeeld toen ik aan het filmen was bij een kasteelterrein in de provincie Groningen. Daar werd ik streng aangesproken door twee voorbijgangers die boos waren omdat ik boven een stilte gebied of eigenlijk rustgebied voor vogels vloog en de vogels stoorde met mijn drone. Ik heb hem toen maar laten landen en ingepakt. Even later ging er in het dorp verderop vuurwerk af (het was 1 januari) en alle vogels in het gebied vlogen op, terwijl ze tijdens het vliegen met de drone heel rustig bleven. Soms kom je ook wel mensen tegen die met de drone op de foto willen. Meestal zijn ze wel nieuwsgierig wat ik aan het filmen ben, en dat is dan wel weer leuk. Meestal ga ik alleen op pad. Hoewel het samen met anderen misschien gezelliger is, maar in mijn eentje heb ik alle tijd om volgens eigen plan te fotograferen en met de drone te filmen.

Eigenaren van kastelen en buitenplaatsen kunnen me altijd benaderen met de vraag of ik opnames wil maken. Op mijn verlanglijstje staan bijvoorbeeld nog Kasteel De Haar en het Muiderslot en de vele prachtige buitenplaatsen langs de Vecht.