Aan de Stichtse Lustwarande. Bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s

Annet Werkhoven, Aan de Stichtse Lustwarande. Bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s, Nijkerk 2017

Aan de Stichtse LustwarandeKort geleden nam Diederik Six, eigenaar van de kleine buitenplaats Doornveld te Doorn alwaar zijn architectenbureau is gevestigd, het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst. Historica Annet Werkhoven schreef het en deze uitgave vormt een samenbundeling van 25 artikelen over buitens in Doorn en Driebergen die zij in de afgelopen jaren schreef voor de Stichtse Courant/De Kaap. Bijzonder is dat de auteur de belangrijke missie ziet om verhalen uit de lokale geschiedenis te vertellen en deze levend te houden voor jong en oud in haar omgeving. Daarvoor ontwikkelt zij lesprogramma’s geeft zij lezingen en nu dus ook dit boek. Overigens bezorgde zij veel meer boeken, die alle betrekking hebben op onderwerpen die met dit gebied te maken hebben. Zie hiervoor haar website http://www.dewerkhoven.nl/

In dit boek passeren 25 buitenplaatsen, villa’s en landgoederen de revue. Telkens geeft zij een korte beschrijving van het huis, staat stil bij bijzondere bewoners, hoe de bouw tot stand kwam, of ze deelt haar zorg met de lezer voor de toekomst van een pand. Menig huis is in gebruik genomen als kantoorpand. Veel van de besproken objecten dateren uit de 19de eeuw, een tijd waarin een opkomende ondernemende en gefortuneerde klasse zich de vormentaal van oudere (adellijke) families eigen maakte en op talrijke plaatsen in Nederland opdracht gaf tot de bouw van villa’s. Ook teruggekeerde kolonialen vestigden zich hier in deze omgeving en lieten nieuwbouw neerzetten. Het leuke van dit boek is dat het over veelal onbekende villa’s uit deze omgeving verhaalt. Enkel het verdwenen Hydepark, La Foret en Sterrebosch behoren tot de iets meer bekendere huizen. Iedere beschrijving wordt afgesloten met een korte literatuurverwijzing. Al met al is dit gewoon een leuk boek dat met zijn vele foto’s en aardige verhalen een goede mogelijkheid biedt om de omgeving van Driebergen-Rijsenburg en Doorn op het onderwerp van KBL beter te leren kennen. Een omgeving die door toenemende verstedelijking, nieuwbouw en projectontwikkelaars niet zonder zorgen is voor de eigenaren van deze fraaie buitenhuizen. RD.

Aan de Stichtse Lustwarande. Bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa’s is verschenen bij Uitgeverij Nabijproducties. Het is een gebonden uitgave en telt 168 pagina’s.

ISBN 978 949 2055 392 Prijs: € 19,95

Scroll naar boven