A cultural tour along Dutch Country Houses

Het LooIn augustus 2015 leidde kunsthistoricus en buitenplaatskenner René Dessing voor de Engelse reisorganisatie ACE Culture Tours een zesdaagse reis langs vijftien buitenplaatsen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland en Groningen. Het gezelschap overnachtte op Landgoed Duin- en Kruidberg, Landgoed Groot Warnsborn en De Klinze. Verder waren er bezoeken aan Beeckestijn, Het Manpad, Berg en Vaart, Schouwenburg, Leemcule, Kasteel Groeneveld, Paleis Het Loo, Rosendael, Menkemaborg, Borg Verhildersum, Dekemastate en Fogelsangh State.

De reacties van de deelnemers waren enthousiast en gaven blijk van grote onbekendheid met de Nederlandse buitenplaatsen. In de eindevaluatie oordeelde men unaniem de tour als excellent en bijzonder interessant. Daarmee hebben onze buitenplaats een groep enthousiaste Engelsen als liefhebber erbij.

Een aantal reacties:
• Ongebruikelijke thema – uniek inzicht in het Nederlandse buitenleven.
• De keuze van buitenplaatsen die we bezochten bood een goeGroot Warnsbornd overizcht.
• Het hele concept van de tour was bijzonder en het contrast tussen de landhuizen in Engeland en Nederland is erg interessant.
• Hoogtepunten waren de bezoeken aan de particuliere huizen en tuinen.
• De tourleader opende deuren naar een nieuwe cultuurhistorische wereld die mij onbekend was.
• De tourleader deed waarop ik hoopte: hij opende mijn ogen voor een cultuurhistorische wereld waar ik bijna niets over wist.
• Ongebruikelijk; Nederland wordt normaal gesproken niet gezien als een land met landhuizen en tuinen. Zeker de moeite waard!
• Dit was eigenlijk mijn tweede keus daar mijn voorkeur naar een andere reis uitging maar volgeboekt was. Ik ben echter zeer tevreden met deze reis.
• Spannende reis met een voor mij geheel nieuw en fascinerend onderwerp. Heel veel dank en felicitaties .

Ace Culture Tours zal in september 2016 een reis uitvoeren die ook door René Dessing is samengesteld en die de 17de-eeuwse metropool Amsterdam centraal stelt. Voor deze reis staan bezoeken op stapel aan Amsterdamse grachtenpanden, Amsterdamse buitenplaatsen in Vechtstreek, ‘s-Graveland en Kennemerland maar ook bezoekt men droogmakerijen zoals de Beemster en Watergraafsmeer.