Omschrijving
Geachte heer, mevrouw,
Samen met onze programmapartners (provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, gemeente Zeist, Utrechts Landschap en Utrechts Particulier Grondbezit) organiseert stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) het symposium Klimaatrobuuste toekomst voor de Gelderse Buitenplaatsen. Wij nodigen u hiervoor graag uit. Het symposium vindt plaats op vrijdag 21 oktober, van 13:00 tot 17:00 uur (inloop vanaf 12:00) op Landgoed Middachten in Rheden.
Symposium Klimaatrobuuste toekomst voor de Gelderse buitenplaatsen
De middag wordt geopend door Franz Graaf zu Ortenburg (Landgoed Middachten) en Jennemie Stoelhorst (directeur sKBL), waarna gedeputeerde Peter van ‘t Hoog (Provincie Gelderland, portefeuille water, recreatie en gebiedsontwikkeling) en Ruud Bartholomeus (KWR, ecohydroloog) de urgentie en relevantie van klimaatrobuuste buitenplaatsen agenderen. De deelnemers hebben de keuze uit drie workshops gericht op klimaatslimme bossen, waterkansen op de buitenplaats of de routekaart voor klimaatrobuuste buitenplaatsen. We onderschrijven het belang van samenwerking, daarom organiseren we een rondetafel gesprek met Heemraad Henk Veldhuizen (Waterschap Vallei & Veluwe), Theo Meeuwissen (Directeur Geldersch Landschap en Kastelen), rentmeester Age Fennema (Landgoed Middachten) en Ellen Vreenegoor (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed). Zij gaan met elkaar in gesprek over stellingen en dilemma’s rondom de klimaatrobuuste toekomst van Gelderse buitenplaatsen. We sluiten af met een borrel en een excursie op Landgoed Middachten.
Voor wie?
Dit symposium is bedoeld voor eigenaren/beheerders/tuinbazen van historische buitenplaatsen en voor deskundigen, beleidsambtenaren en geïnteresseerden die direct betrokken zijn bij klimaatadaptatie en/of (groen en blauw) erfgoed. Deelname is gratis, inclusief lunch.
Achtergrond
Ons klimaat verandert met omvangrijke en ingrijpende gevolgen. De urgentie is groot om actie te ondernemen. Zo ook in cultuurhistorisch waardevolle gebieden met historische buitenplaatsen. We hebben in Nederland ruim 550 historische buitenplaatsen die gezamenlijk meer dan 18.000 hectaren bedekken. Buitenplaatsen zorgen lokaal voor werkgelegenheid en een duurzame en gezonde leefomgeving, met ruimte voor recreatie en rust in verstedelijkte gebieden. Ook bieden buitenplaatsen inspiratie voor uitdagingen door klimaatverandering; zoals waterberging, verbetering van waterkwaliteit, vastleggen CO2, bestrijden van hittestress en grotere biodiversiteit. Het kennisprogramma klimaatrobuuste buitenplaatsen biedt een kijkje in de keuken: wat gebeurt er al om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken? In de proeftuinen gaat het om het ophalen en ontwikkelen van kennis en ervaringen. Maatregelen worden in de praktijk uitgevoerd. Opgedane kennis en ervaringen worden gedeeld met andere eigenaren, beheerders en betrokkenen via ons platform.
Programma
12:00 Inloop met verzorgde lunch
13:00 Welkom door Franz Graaf zu Ortenburg, Landgoed Middachten en Jennemie Stoelhorst, directeur sKBL
13:10 Introductie door dagvoorzitter Marc Budel en gedeputeerde Peter van ‘t Hoog Provincie Gelderland, portefeuille water, recreatie en gebiedsontwikkeling
13:20 Keynote: de urgentie van klimaatrobuuste buitenplaatsen door dr. ir. Ruud Bartholomeus, KWR ecohydroloog
13:50 Praktische zaken workshops
14:00 Keuze uit drie workshops:
A. Routekaart klimaatrobuuste buitenplaatsen – Ivor de Baat
B. Waterkansen op de buitenplaats – Rimbaud Laperre
C. Klimaatslimme bossen: beheer en boomsoorten – Gijs Kuneman
15:30 Pauze
15:45 Rondetafel gesprek met Heemraad Henk Veldhuizen (Waterschap Vallei & Veluwe), Theo Meeuwissen (Directeur Geldersch Landschap en Kastelen), rentmeester Age Fennema (Landgoed Middachten) en Ellen Vreenegoor (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
16:45 Afsluiting
17:00 Borrel en rondleiding Landgoed Middachten