6. De moestuin van de Menkemaborg in Uithuizen (Groningen)

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Poffers en hoestdrank

Bij de Menkemaborg in de provincie Groningen nemen we niet alleen een kijkje in de tuin, maar ook in de keuken. Daar worden we voorgelezen uit het boek dat de borgvrouwe zelf schreef met recepten voor eten, hoestdrank en haarverf.

De tuin – Menkemaborg

Bekijk zelf het kookboek van de Menkemaborg: 1613 Kookboek, 18e en 19e eeuw (Groninger Archieven) – Groninger Archieven

Bezoek ook:

De borg Verhildersum in Leens heeft een hoogstamboomgaard met ongeveer 135 oude fruitboomrassen, die in de negentiende eeuw in Groningen bekend waren. Boomgaard Verhildersum

De Fruithof in Frederiksoord (Drenthe) telt honderden historische fruitrassen. Er is ook een historische druivenkas. Fruithof Frederiksoord (fruithof-frederiksoord.nl)

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin.

Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. Maak kennis met oude tuinen en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken.

Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen en financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Scroll naar boven