3. De warmoes- en kruidhof van het Muiderslot in Muiden (Noord-Holland)

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Inspiratie in de pruimentijd

Het Muiderslot nam het voortouw in Nederland bij het herstellen van moestuinen. De beroemdste bewoner van het Muiderslot was een dichter en ook de eerste niet-adellijke drost van Muiden. PC Hooft liet niet alleen toneelstukken en dichtwerken na, maar ook een heel bijzondere tuin.

Home – Muiderslot

Bekijk hier zelf het lijfboek van hortulanus Henk Boers: Den Nederlandtsen Hovenier (1669) van Jan van der Groen.

Op zaterdag 3 en zondag 4 september 2022 is het Pruimenweekend op het Muiderslot. U kunt dan genieten van heerlijk pruimenhapjes en drankjes. Als voorproefje vindt u hieronder een authentiek recept voor 17de-eeuwse kruidige pruimenjam van Muiderslot-vrijwilligster Majie. Het is een variant op het recept van kersenmoes in De Verstandige Kock (1667).

Om Pruymemoes te maken

Neemt groote pruymen van Damast so veel alst u belieft, snijtse open, ende doeter de steenen uyt. Laetse wel sieden in wijn, en drucktse door eenen stremyn. Tot twee pondt pruymemoes neemt twee pondt suyker ende laetse t’samen staen preutelen. Neemt van dat pruymemoes een pondt ende doeter dan by een once ghestooten canneel ende gember, een half once naghelen, galigaen ende muscaetnoten. Mengelt dit wel onder malcanderen ende laetse soo langhe sieden tot datse van passe dick is, dat als-mense op een tellior leydt oft ghiet, daer’t droogh af gaet, ghietse dan in glasen.

Pruimenmoes

  • 2 kg blauwe pruimen
  • 7,5 dl wijn of appelsap
  • 30 gr gemalen kaneel
  • 30 gr gemalen gember
  • 15 gr gemalen kruidnagel
  • 15 gr gemalen laos (galingaen)
  • 15 gr gemalen nootmuskaat
  • sap van 1 citroen
  • ± 750 gr suiker voor 1 liter pruimenmoes

Voor pruimenmoes met nog minder suiker kan ook geleisuiker worden gebruikt. Volg dan het recept van de geleisuiker.

Ontpit de pruimen en doe ze met het appelsap of de wijn in een roestvrijstalen pan, breng aan de kook en laat ze zachtjes koken. Wrijf de gekookte pruimen door een zeef. Doe het citroensap erbij. Voeg dan aan elk pond pruimenmoes 30 gr kaneel, 30 gr gember, 15 gr kruidnagel en 15 gr nootmuskaat toe en roer het goed door. Doe daarna bij elke liter pruimenpuree ± 750 gr suiker. Laat het goed doorkoken en giet dan een lepel van de warme moes op een ijskoud bord. Trek een vinger door de pruimenmoes, en als deze niet terugvloeit is hij dik genoeg. Zo niet, laat het dan nog wat langer inkoken.

Giet de pruimenmoes in goed schoongemaakte potjes.

Bezoek ook:

De van oorsprong zeventiende-eeuwse moestuin van kasteel Doorwerth (Gelderland), ingericht in de stijl van het Hollands classicisme.

Kasteel Doorwerth | Moestuin

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin.

Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. Maak kennis met oude tuinen en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken.

Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen en financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Scroll naar boven