1. De kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt (Utrecht)

Of beluister hier de podcast in je favoriete podcastapp, zoals Spotify of Apple Music.

Luie kluiten en vlijtige monniken

Er is veel gebeurd sinds landgoed Oostbroek in de provincie Utrecht een klooster was, maar de tuin die je nu kunt bezoeken, ligt op dezelfde plek als 900 jaar geleden. De tuin wordt met monnikengeduld onderhouden door vrijwilligers en is nog steeds een rustige haven voor zieken. Nu van het moderne naburige ziekenhuis.

Ontdek landgoed Oostbroek – Utrechts Landschap

Wilt u de Middeleeuwen proeven? Dan is dit eenvoudige recept voor middeleeuwse appelmoes een aanrader: Het recept voor de gezondste appelmoes ter wereld (coquinaria.nl)

Bezoek ook:

Bij Huys Dever, een veertiende-eeuwse woontoren in Lisse is een Tuin der Zinnen aangelegd. Het ontwerp is geïnspireerd op een middeleeuwse tuin. De Tuin de Zinnen is dagelijks te bezoeken.  Home – Huys Dever, ruïne kasteel Lisse 14e eeuw donjon

In het Openlucht Museum in Arnhem is een reconstructie van de kruidentuin van de Benedictijnse monnik Walafried Strabo aangelegd. Kruidentuin | Nederlands Openluchtmuseum

Door het hele land krijgen historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen een nieuw leven: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin.

Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen. Maak kennis met oude tuinen en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. U kunt de tuinen in de serie ook zelf bezoeken.

Deze serie podcasts is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen en financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Scroll naar boven