Een gids in hart en nieren

augustus 2016

De vrijwilliger is niet meer weg te denken op KBL. Duizenden mensen en verspreid over het hele land verrichten taken zoals die van tuinman/vrouw, kassa- of winkelmedewerker, gastvrouw/heer, bloemenarrangeur, onderzoeker, interieurrestaurator of -verzorger, bestuurder en rondleider, om er een paar te noemen. We laten hier graag eens het licht schijnen op een van hen namelijk de rondleider.

Mieke Wilmink ontving een slangenmuur-penning.           ©Wilma van den Heuvel
Mieke Wilmink ontving een slangenmuur-penning. ©Wilma van den Heuvel

Eind juni 2016 werd op Leyduin te Vogelenzang vrijwillig cultuurgids en coördinator Mieke Wilmink in het zonnetje gezet. Tientallen jaren heeft zij rondleidingen verzorgd in Kennemerland. Daarnaast coördineerde zij de rondleidingen op Huis te Manpad in Heemstede waar zij de gidsen begeleidde maar ook opleidde. Hiermee is zij velen tot voorbeeld geweest. Een goede aanleiding om haar eens te vragen welke kwaliteiten een goede rondleider moet hebben. Zeer gepassioneerd vertelt ze over het belang van deskundig gidsen; bezoekers enthousiast maken, inzicht geven in niet gekende fenomenen, zoals de buitenplaatsencultuur in brede zin en het ontwerp van huis en park als een geheel.

Kenmerken van een goede gids
Rondleiders zijn er in alle soorten en maten. Iedereen brengt zijn eigen achtergrond en interesse mee. Het is belangrijk om contact met mensen te hebben tijdens een rondleiding, uit te vinden wat het gehoor al weet en waar zij belangstelling voor hebben. Het is ook belangrijk om mensen op hun gemak te stellen en uit te nodigen om vragen te stellen.

De rondleider hoeft niet altijd direct op alle vragen antwoord te hebben. Een handleiding paraat hebben en eventueel de belofte doen om de informatie later op te sturen kan helpen. Het is de kunst om smakelijk te vertellen en verborgen zaken zichtbaar te maken. Erfgoed komt tot leven als je het verhaal vertelt dat er mee samenhangt. Het meest overtuigend is de eigen passie voor het onderwerp. Geen rondleiding is hierdoor hetzelfde. Er is een basisverhaal, maar elke rondleider legt zijn eigen accent en geeft er zijn eigen kleur aan.

Een rondleiding op Huis te Manpad
Een rondleiding op Huis te Manpad

Elke buitenplaats die vrijwilligers zoekt om rondleidingen te geven, ontwikkelt een eigen beleid. Zo gaat dat. Op Huis te Manpad wordt na aanmelding van een nieuwe rondleider en na een oriënterend gesprek met de nieuweling een wandeling gemaakt die een op een is. Ook lopen zij enige malen mee met de meer ervaren gidsen. Op deze wijze heeft Mieke Wilmink in alle jaren dat zij op de buitenplaatsen in Kennemerland heeft rondgeleid, talloze nieuwe rondleiders opgeleid. Om dit inspanning en haar enthousiasme voor de historische buitenplaatsen is deze ‘grande dame van de rondleidingen op buitenplaatsen onlangs terecht tijdens een feestelijke bijeenkomst gefêteerd en in de bloemetjes gezet. Mieke heel veel dank voor al die energie en het enthousiasme!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven